Od chvíle, kdy lidé začali používat oheň, jsme objevili takřka nekonečné možnosti přípravy potravin. Známe jak klasické vaření, tak i pečení, smažení, dušení, grilování a mnohé další, včetně jejich kombinací. Přesto některé pokrmy upravujeme bez využití ohně či tepla, a to i takové, u kterých bychom to ani neřekli.
Samozřejmě, všichni známe suši či tatarský biftek, které se podávají syrové. Ale rozhodně nejsou samy. Dalším příkladem může být jerky. To se jak v našich obchodech, tak i na jídelních lístcích objevuje stále častěji. Jedná se o maso nakrájené na tenké plátky a sušené, obvykle na Slunci, ale je možné využít i sušičku masa.
Aby dlouho vydrželo, přidává se obvykle sůl. Na zlepšení chuti pak slouží koření či přímo marinování, které se provádí před samotným sušením. Způsobů úpravy je mnoho, a každý si tak může najít takový, který právě jemu nejvíce chutná. Můžeme se samozřejmě ptát, zda je právě tato potravina zdravá. Koneckonců v dnešní době je kladen podstatně větší důraz na správnou životosprávu než v minulosti. Zde je pak potřeba říci, že záleží na tom, jak jej připravíme, a jak často jej konzumujeme.
Jako pozitivum lze uvést, že se jedná o vynikající zdroj dobře stravitelného proteinu. Jerky je tedy vhodné pro ty, kteří si chtějí budovat svalovou hmotu. Ovšem jeho přílišná konzumace může mít i negativní účinky, a rozhodně není náhradou plné, vyvážené stravy. Rozhodně však nelze popřít, že při správné úpravě může být velmi chutné. I to je důvod, proč i u nás jeho obliba stále stoupá. A je pravdou, že pokud zachováme i v tomto ohledu střídmost, není důvod, proč by nám mělo ublížit, pokud jej tedy nepřekořeníme. Není tedy důvod, proč si tuto pochoutku čas od času nedopřát. Je však rozhodně dobré se nepřejídat, avšak to platí o všech potravinách, i těch zdravých. Jen tak zůstaneme zdraví a fit i my.