Pokud máte rádi olivový olej, pak jednoduše víte, co je dobré a zdravé. Taková kombinace není v jídelníčku moc často, že? Každopádně, pokud jste ochutnali řeckou klasiku a dali si i olej ze Španělska, měli byste vědět, že jste ještě na samém začátku. Aneb víno není jen ve Francii nebo na Moravě, možností jsou totiž desítky! Připravte se na strhující jízdu plnou nových chutí a vůní, protože olivy, to je zkrátka učiněná poezie…
Olivový olej je prospěšný pro zdraví
O tom, že zdravý jídelníček je hodně velké plus, zvláště v dnešní uspěchané době, se snad ani nemusíme bavit. Olivový olej by měl být jeho neodmyslitelnou součástí, nejen proto, že není tuk jako tuk a v tomto případě můžeme velkoryse přimhouřit oči. V Chorvatsku to vědí dobře a spokojené jsou i náročné německé domácnosti. Pokud také víte, co znamená značka Chiavalon, pak máte podle všeho vybraný vkus. Pět různých lahviček, pět různých barevných etiket – a pestrá směsice chutí a vůní pro každou příležitost, i tak by se dala v krátkosti popsat legenda Istrie. Proč ji tedy potom nezkusit, že? Pokud rádi poznáváte nové a zajímavé, jste velmi srdečně zváni do dalších dveří.
A zajímalo by vás, jak vlastně probíhá výroba olivového oleje? Není žádné tajemství, že se musí postupovat hodně rychle, doslova by se dalo říci, že každá hodina je drahá. V případě, že by výrobce pracoval pomalu, ztratila by se podstatná část látek, kvůli nimž vlastně má olej z oliv tak výjimečnou pověst. Ideální je, když se všechno sklizené zpracuje tentýž den. Potom je třeba skladovat za přísně stanovených podmínek, protože pokud by došlo k oxidaci, byla by to opravdu věčná škoda. Dopustit něco takového nelze, zničila by se celá sklizeň. Naštěstí nádoby z nerezové oceli s inertním plynem zaručují skladování olivového oleje za ideálních podmínek. Nemusíte se tak obávat, podobný postup je osvědčený už řadu let a jde už o zavedenou tradici.